Összesen 6 hektárnyi területünk van, amelynek harmadát műveljük aktívan. A maradék 4 ha valójában nem pihen, hanem
a talaj szerves anyag képződését elősegítő művelést folytatunk rajta. Ősszel,
ahogy az utolsó zöldséget is betakarítottuk a vetésforgóban épp zöldségekkel
hasznosított területről, kaszáló fűmagkeveréket vetünk a területre. A
magkeverék olyan fajokból áll, amelyek a lehető legnagyobb zöld tömeget képesek
fejleszteni (hibridperje, csomós ebír, magyar rozsnok, nádképű csenkesz). A
következő két évben a kaszálóról szerves anyagot nem viszünk el, nem is
kaszáljuk a területet, hanem szárzúzóval apróra szecskázzuk a növedéket kb. 2
havonta. Két év után feltörjük a kaszálót ősszel és előkészítjük a talajt arra,
hogy a 3. év tavaszán újra zöldségeket ültethessünk bele. A vetésforgónk így
csak 3 éves, de a nem termelő 2 évben aktívan pihen a föld, hiszen a termelődő
szerves anyagot szecskázva a felszínen hagyjuk. Ez mint egy takaró védi a
talajt a szélsőséges hőmérsékletektől és a vízkészletét is sokkal jobban meg
tudja őrizni, illetve könnyen föl tudja venni a csapadékot, így egy esetlegesen
lezúduló nagyobb eső nem okoz eróziót. Ilyen körülmények között, bolygatatlan
talajban érzik igazán jól magukat azok a talajlakó élőlények (mikrobáktól
egészen a vakondig), amelyek a felszínen folyamatosan termelődő szecskázott szerves
anyagot humusszá alakítják. Talán még korai kijelenteni, de reményeink szerint ezzel
a módszerrel a szerves trágya kijuttatását is ki tudjuk váltani. A módszer
egyébként utánzása annak a természetes folyamatnak, ahogyan a legjobb minőségű
csernozjom talajaink kialakultak. Ezek a talajok olyan sík területeken jöttek
létre, ahol nem erdősült be a terület, hanem olyan füves növénytakaró alakult ki,
amelyet természetesen nem kaszált és nem legelt senki és semmi, így az
elpusztult, elszáradt növények folyamatosan visszakerültek a talaj felszínére,
ahol a már említett folyamatok után humusz képződött belőlük. A jobb talajok
60-70 cm ilyen körülmények között képződött, humuszban gazdag, morzsalékos
szerkezetű jó víz- és tápanyag gazdálkodású termőréteggel rendelkeznek.
Gyakorlatilag a talajképződés a mi szerencsés éghajlati viszonyaink alatt
magától végbemegy, csak idő kell hozzá és az, hogy a terület ne legyen
bolygatva.
A talajképződés ellen hat, csökkenti a talaj szerves anyag
készletét és a termőréteg vastagságát a művelés és az, ha a területről
folyamatosan szerves anyagot viszünk el termés vagy szár formájában.
Trágyázással természetesen lassítható a folyamat, de a talajképződés
szempontjából valójában nem a trágya növények által közvetlenül hasznosítható
tápanyagtartalma a lényeges (bolygatott, nem takart talajban ez hamar
kimosódik), hanem a kijuttatott szerves anyag mennyisége, amelyen a talajlakó
élőlények el tudnak szaporodni, lebontva és humusszá alakítva azt.
Saját tapasztalati példa a talajpusztulásra:
A belső kertben 2013-ban telepítettünk málnát és szedret. A
töveket a belső kertünk azon részére ültettük, amelyet a szántónk végében levő
6-7 méter széles bokros, fás terület kiirtása után nyertünk. Az irtás után a
gyökereket és tuskókat markolóval kiszedtük, hogy szép sima földünk legyen a
növények ültetésére. Így elég mélyen meg lett bolygatva a talaj és meglepődve
láttuk, hogy a termőréteg vastagsága 15-20 cm-rel vastagabb, mint tőle 5
méterre a szántón (ott kb. 30 cm a termőréteg vastagsága), ahol 100 éve minden
ősszel ekével fordították a talajt, majd tavasszal vetettek bele. A régebbi
földhasználók elmondása szerint trágyát nem szórtak a területre legalább 40 éve
és sokszor a kukorica szárát is behordták, hogy fűtsenek vele. 100 év alatt
tehát a talaj felső termékeny rétegének 40%-a tűnt el.
Az említett talajképződést elősegítő vetésforgó más
szempontból is előnyös. Mivel 2 havonta szecskázva van a terület, ezért a
gyomnövények nem tudnak magot érlelni, így hosszú távon csökken a gyomosodás
abban az időszakban is, amikor művelve van és zöldségeket termesztünk benne.
A pihentetett 2 évben egyszikű növények (fűféle növények)
nőnek a területen, ami azért is hasznos, mert a zöldségnövények döntő része
kétszikű növény, így nem tudnak olyan növénybetegségek és kártevők felszaporodni,
amelyeknek a zöldségek lennének a gazdanövényei.
Végeredményben tehát 2 évig építjük a talajt, majd utána 1
évig romboljuk. Ez vélhetően egy hosszú távon fenntartható gazdálkodási modell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése